divendres, 3 de gener del 2014

EL MÓN DEL GPS, L'IBP I EL NOU IBP FIT



En aquest article especial us faig un breu resum a fi de poder entendre millor sobre els waypoints, els tracks, els GPS, i l'IBP i aprofito aquí per explicar una nova eina que ha incorporat recentment.

Què és un waypoint ?



Els receptors GPS són capaços d'emmagatzemar una posició, un lloc determinat d'aquest planeta, en la seva memòria. Cadascuna d'aquestes posicions emmagatzemades, cada un d'aquests llocs, és el que anomenem un waypoint (punt del camí).


El teu GPS portàtil et permet emmagatzemar una gran quantitat de waypoints i et permet arribar a qualsevol d'ells a partir d'una línia recta (com el Geocaching) o bé per la xarxa viària d'un mapa quan això sigui possible.



Què és un track ?

Un track és el conjunt de waypoints concatenats que defineixen una ruta. El fitxer que podem trobar es pot trobar en molts formats, els més comuns són el gpx. i el tcx. .



Alguns GPS guarden un track de fins 10000 o fins i tot 50000 d'aquests punts de tracks. Tots aquests punts de tracks contenen menys informació que un Waypoint encara que el GPS sol introduir en cada un dels punts del track el valor de l'altitud i la data i hora de creació.


No hi ha millor forma de descriure un recorregut que fer-ho a través d'un track . El track conté tants punts que defineixen el recorregut amb tots els seus avatars. Encara que, generalment l'hi associa a un camí ja recorregut, un track no és sempre una cosa que s'ha fet ja; sinó que tu pots també crear utilitzant un mapa per repetir en un futur més o menys immediat. 



Dit això, ara podem explicar l'índex IBP

IBP són les inicials de: Index Bicycle Parameters 

L'índex IBP és una puntuació que valora el grau de dificultat d'una ruta recorreguda en bicicleta (per muntanya o carretera) o a peu (caminant o corrents).


S'obté analitzant el desplaçament i el desnivell acumulat mitjançant els punts del track.




Aquests punt s'obtenen del track gravat amb el GPS, que els recull de manera automàtica amb un recompte aproximat d'entre uns vint i quaranta punt per quilòmetre en funció de les variacions del terreny i els canvis de direcció.



I el desembre del 2013 neix l'IBP Fit:


 L'IBP Fit satisfà la curiositat que qualsevol esportista té per a conèixer el seu estat físic i la necessitat de comparar-se amb els altres. Qualsevol ciclista ho pot provar:

L'IBP Fit ve a ser un rànquing d'un valor entre l'1 (el millor) i el 100 (el pitjor) que t'indica la teva posició en percentatge respecte els altres

Es comparen els teus resultats amb més d'un milió de rutes de tot el món, aquesta base de dades creix i s'actualitza automàticament.

Per exemple: si el rànquing obtingut en una sortida és 23, significa que el 22 % dels ciclistes han anat més ràpid que tu en rutes amb unes condicions equivalents a la teva, mentre que el 77 % han anat més a poc a poc.

L'IBP és el mateix per a tothom en una ruta determinada, per tant la duresa d'una ruta és totalment objectiva, una altra cosa és el patiment que es defineix amb els factors de l'esforç que hi posis, l'estat físic que tinguis i de les condicions meteorològiques d'aquell dia que surtis.

Si analitzes habitualment sortides d'una mateixa ruta, podràs veure i controlar la teva progresió

Per veure més informació de l'IBP visiteu la seva web. Tant des d'aquí el blog com des de la web podeu analitzar les vostres rutes.


CALCULA AQUÍ MATEIX EL TEU IBP

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Fes el teu comentari